Windows Home Server 2011 als TV server met Caiway

Doel
Het creëren van een TV-server in de meterkast. In de server zijn de TV kaarten geïnstalleerd. De TV kaarten maken gebruik van één smartcard voor het bekijken van de gecodeerde zenders. Op de aangesloten PC’s en tablets kan live televisie gekeken worden.

Gebruikte materialen:
2x Technotrend  TT-budget C-1501 PCI DVB-C tuners
2x TBS6618 DVB-C TV Tuner CI PCIe
Smargo Smartreader

Gebruikte software:
Windows Home Server 2011 x64
DVBLink van DVBLogic
ACamd 6.20
newcs-1.65

Bronnen:

Zep en de Kunst van het Computeronderhoud

Installatie Smargo Smartreader en installatie NewCS

Ik heb wat problemen gehad met mijn smartcardreader. Hij las de kaart niet uit en liet zich niet updaten. Ik heb dat opgelost. Zie hier.

Steek de Smargo Smartreader in een USB poort in de server. Kies er zorgvuldig één uit, want het is het handigst als de reader in dezelfde poort blijft. De drivers maken namelijk een virtuele poort aan. Deze virtuele poort wil nog wel eens wijzigen. En die poort moet je later in de settings invoeren.  Installeer de drivers. De standaard drivers kun je hier downloaden: CDM20824_Setup  en werken op WHS 2011. Met de huidige drivers (CDM20830) kreeg ik de kaart niet werkend in Newcs.

Kijk in apparaatbeheer welke com poort de USB adapter heeft meegekregen. Dit vind je onder ‘poorten’  en dan onder USB serial port. In mijn voorbeeld is dit COM3.

Pak de zip van Newcs uit. Daarin zitten een aantal mappen, waarvan je alleen Win32 nodig hebt. Je kunt deze map op bijvoorbeeld de desktop zetten, je hoeft het programma niet te installeren om het te kunnen gebruiken. Wil je liever een schone desktop, plaats hem dan waar je hem wilt. Download dit newcs bestand en plaats die in de directory waar je ook newcs.exe in hebt gezet (eerst uitpakken) . Open het bestand met Wordpad (zelf werk ik liever niet met notepad omdat in Wordpad de indeling beter intact blijft). Bovenin staat een optie:

<node>COM3</node>

In mijn voorbeeld was de poort al COM3, dus ik kan hem ongewijzigd laten. Let ook op dat je in WHS  2011 de poort die het programma gebruikt handmatig moet open zetten. Dat betekent dat je in de firewall poort 15050 open moet zetten. In WHS2011 werkt dat wat omslachtiger dan in de clientsoftware van Windows.

Als je nu op het exe bestand van Newcs klikt, dan opent er een dos omgeving. Daarin moet iets vergelijkbaars als dit staan. Als dat niet zo is, dan kun je niet verder gaan. Zit de kaart van je TV provider erin? En zit die niet verkeerd om?

Newcs screenshot
Klik op het plaatje voor een vergroting

Om Newcs op te laten starten maak je een snelkoppeling van het exe bestand. De snelkoppeling sleep je vervolgens naar Start–> Opstarten. Als je je server opnieuw opstart, dan logt deze niet in. Dan wordt Newcs ook niet opgestart. Dus log altijd in (hoeft maar één keer per nieuwe start) via de externe desktop.

Bekijk je eigen scherm goed. Ergens staat iets als 0604 of 0605. Bij mij is dat 0606. Schrijf dit op. Later bij het Acamd hoofdstuk heb je dit nodig.

Installeren drivers TV kaarten
Voor consumentenproducten, en dat zijn TV kaarten natuurlijk, worden meestal geen drivers gemaakt voor serveromgevingen. WHS2011 draait op een versie van Windows 2008 server. Een 64 bits versie wel te verstaan. Drivers die gemaakt zijn voor Vista/Windows 7 64 bit zullen meestal gewoon werken. Zo ook in dit geval. Let op bij het aanschaffen van TV kaarten als je dat nog moet doen. Er zijn kaarten te koop die aantrekkelijk laag geprijsd zijn, maar alleen 32-bits drivers hebben. Die gaan niet werken.

Installeren DVBLogic software
Zet eerst de benodigde poorten open in de firewall van WHS2011. Via de geavanceerde instellingen. Zowel de UDP als de TCP moet open gezet worden. Hier vind je daar meer over.

Installeer vervolgens de Windows versie van DVB link server. Daarna Connect en TVsource, dia de instructies op je scherm. Activeer de trial (of voer je code in). Ga vervolgens naar de tab sources in DVBlink. Als het goed is staan daar de TV tuners die je net hebt geinstalleerd. Zo niet, dan moet je nog eens goed kijken naar apparaatbeheer of daar wel alle kaarten staan en de drivers juist geinstalleerd zijn.

Ga naar de source en klik op de plus. Er verschijnt nu een scherm met als voorbeeld naam TV source 1. Ik zet daar mijn tunernaam achter, zodat ik weet over welke het hier gaat. Dus: ‘TV Source 1 6618’.

Ik heb DVB-C tuners, dus in het volgende scherm kies ik voor de DVB-C optie.

Kies voor normal. Je kunt nu kiezen welke transponder file je wil gebruiken. Dus welke kabelboer je hebt en op welke frequenties de zenders te vinden zijn. In de map Common in je installatiemap van DVB Link zit ook een map transponders. Hierin zitten allerlei kleine bestandjes. Helaas zat er van Caiway niet één bij. Voor Caiway maakt het ook uit in welk gebied je woont. Op internet vond ik een site met recente Caiway transponder files. Caiway wisselt wel eens van frequenties, bijvoorbeeld als er nieuwe zenders bijkomen.

Als je die transponderfiles zelf maakt, let er dan op dat het eerste cijfer van de 4 aangeeft wat voor een soort verbinding je hebt. Voor DVB-T is dat 4xxx en voor DVB-C is dat 5xxx.

Na het selecteren van de juiste transponderfile kom je in een leeg scherm. Kies hier voor scan. Nu wordt het spannend. Hij moet nu zenders gaan vinden. Als hij helemaal klaar is kies voor ‘finish’ en het volgende scherm verschijnt

Als het allemaal goed ging zie je dit.
Als het allemaal goed ging zie je dit.

Kies voor ‘Take me there’ en selecteer de kanalen die je daadwerkelijk in je Mediacenter omgeving terug wil zien. Op de site van DVB Logic staan goede handleidingen.

3 channel selection

Kopiëren tuners
Je kunt ervoor kiezen om na een succesvolle installatie de gegevens van de eerste TV kaart te kopiëren naar de andere kaarten. Alhoewel dit wel heel snel werkt en eigenlijk voor zich spreekt, heb ik betere ervaringen met het instellen van alle kaarten afzonderlijk. Als je dat doet krijgt iedere kaart ook zijn eigen kleur. Bij het selecteren van zenders is dat handig.

EPG (gids)
In Windows Mediacentre zit een optie ingebouwd om de gidsgegevens van servers vandaan te halen. De eerste jaren werkte dit prima, maar de laatste jaren is hier de klad ingekomen. Maar sporadisch lukt het om nieuwe gidsgegevens binnen te halen en dan alleen nog maar voor een aantal zenders. Gidsgegevens zijn heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor het eenvoudig kunnen programmeren van opnames. Vandaar dat ik kies voor een andere oplossing. Eén die in DVB link ingebouwd zit.

De EPG wordt meestal meegestuurd met kanalen door je TV provider. Caiway doet dat ook, maar helaas maar voor een dag of 3/4 vooruit. De EPG stel je in door bij sources te kiezen voor MC EPG. Nadat je dat gedaan hebt gaat het lang duren voor alle EPG zenders gevonden zijn. Je kunt alvast hier kijken:

4 EPG

Heb geduld, uiteindelijk zijn de meesten beschikbaar. Bij mij zijn een aantal plaatselijke zenders zonder gids. De rest heeft netjes programmagegevens. Kies overigens rechtsboven voor je eerste TV kaart. Anders kom je met de falende Microsoftgegevens te zitten.

Opnemen met de ingebouwde recorder in Mediacenter?
DVB Link heeft een ingebouwde recorder. Je zal ook in Mediacenter een extra ingang aantreffen na de installatie van de clientsoftware. Zelf vind ik deze niet handig. Ik neem liever op met de in Mediacenter ingebouwde recorder. Helaas heeft DVB Logic deze optie niet als selecteerbare optie verwerkt, door bijvoorbeeld een vinkje. Het is echter niet moeilijk om het te wijzigen. De instructie is hier te vinden.

Acamd
Zep, de persoon die de uitstekende handleiding schreef voor Mediaportal (zie bovenin bij Bron) heeft zijn blog al tijden terug gemaakt. Toen was er een oudere versie van Acamd. Acamd zorgt ervoor dat je je TV card van je provider ook daadwerkelijk kunt gebruiken. In dit geval door DVB Link. Maar dat kan dus ook bijvoorbeeld Mediaportal zijn. De nieuwere versie die je hier hierboven kunt terugvinden houdt je TV card actief. Bij sommige providers moet dat. Versie 6.20 doet dat automatisch.

De bestanden in de map van Acamd moet je plaatsen in de plugins mappen. Die vind je in de sources map. In de sources map staat voor iedere aangemaakte TV kaart een eigen map met daarin de plugins map. Zet de files los in de map.

Nu is er iets belangrijks. Plaats dit bestand in de plugins map erbij en overschrijf de versie. Voor je dat doet moet je één aanpassing maken. De onderste regel van het bestand luidt:

newcamd:127.0.0.1:15050:1/0606/ffff:gebruiker1:wachtwoord1:0102030405060708090A0B0C0D0E

Verander de waarde tussen // in de waarde die je had genoteerd bij het Newcs hoofdstuk. Kopieer de inhoud van de map plugins, dus met juist cardclient.conf bestand, naar de overige plugins mappen van de andere TV kaarten.

Herstart nu je server. Het wordt nergens geroepen, maar ik heb gemerkt dat als je het niet doet, je bij het zoeken naar zenders problemen kunt krijgen. Zorg ervoor dat je na het opstarten inlogt op het bureaublad zodat Newcs gaat draaien. Anders krijg je een zwart beeld.

Installeren client software op aangesloten Windows systemen
Op de site van DVB logic kun je hier de cliëntsoftware downloaden. Hiermee sluit je een Mediacenter aan op je server. Installeer de software. Zeg ja tegen de vraag of er nieuwe hardware geïnstalleerd mag worden. Dit gebeurt niet echt, het betreft hier virtuele hardware. Het sterke punt van de software.

Kijk nu bij de geïnstalleerde programma’s onder de startknop. Er is een map DVB link bijgekomen en hierin staat een configuratietool. Bij de eerste keer starten geeft de tool aan dat hij de server niet kan vinden. Dat klopt, want je moet het IP adres van de server invullen. Als je dat nog niet gedaan hebt, geef dan in je router je server een vast IP adres. Anders ga je tegen problemen aanlopen in de toekomst. Na het invoeren van het juiste IP adres moet je een lijst zien met zenders die je hebt gekozen. Zo niet, dan is er iets mis en kun je niet verder voor het is opgelost. Heb je alle poorten op de server opengezet in de firewall die nodig zijn?

Vervolgens ga je in de Mediacenter schil naar Taken –> Instellingen –> TV –> TV-signaal –> TV-signaal instellen. Beantwoord de vragen. Vul je postcode in etc. Het installeren van Playready geeft een foutmelding. Dat is niet erg. Gewoon doorgaan. 

Na het succesvol installeren ga je in Mediacentre naar de optie Extra’s. Hieronder vindt je bijvoorbeeld ook de paar spelletjes die je kunt spelen. Ertussen staat nu ook een DVB Link logo. Klik erop. Hier moet je twee eenvoudige instellingen doen. Synchronize de kanalen en stel het Mediacenter in als default recorder. Als je meer PC’s aansluit op de server doe je dat laatste uiteraard maar één keer.

Klaar…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *